Tactici Negociere ( I )

Pana acum am invatat ce reprezinta negocierea, cat de importanta este comunicarea pentru noi si desigur, cat de important este sa stim sa avem o atitudine potrivita in fata unei negocieri.
Dar toate acestea nu reprezinta decat o parte din intregul proces de negociere.
O alta parte foarte importanta este stabilirea unei tactici potrivite pentru a reusi sa obtinem ceea ce ne dorim.

Tacticile de negociere sunt reprezentate de metodele pe care le utlilizam pentru a ne usura drumul pe care trebuie sa il parcurgem pana la indeplinirea scopului nostru. Sunt reprezentate de felul in care stim sa ne prezentam argumentele si de modul in care reusim sa atragem interlocutorul de partea noastra.
Inainte de prezentarea celor mai importante tactici de negociere, trebuie sa intelegem care sunt principiile ce stau la baza negocierii:

1.Negocierea WIN-WIN - atat noi cat si interlocutorul trebuie sa iesim invingatori, sa simtim ca fiecare a castigat ceva. Ca am facut concesii de aceeasi valoare. Valoarea ca variabila - o concesie care poate sa nu insemne mult pentru noi, poate sa insemne mult pentru partener. Trebuie sa descoperim ce doreste acesta de fapt.

2.BATNA - (BEST ALTERNATIVE TO NEGOCIATED AGREEMENT) - trebuie sa ne gandim ce vom face daca nu vom obtine ce ne-am dorit (interlocutorul nu este de acord cu punctul nostru de vedere). Trebuie sa ne gandim la cea mai buna alternativa daca lucrurile nu vor avea finalul asteptat de noi.

3. Reciprocitatea - Orice negociere are la baza ei o neintelegere.Pentru rezolvarea acestei neintelegeri avem nevoie in primul rand sa identificam nelamuririle partenerului si sa incercam sa le rezolvam.
Punctele cheie ale acestui principiu sunt: colaborarea, concesia, si intelegerea nevoilor interlocutorului.
Cadouri de la Cadoul.com
Revenind la tacticile de negociere, acestea sunt de foarte multe tipuri. In pricipiu, fiecare situatie are o metoda unica de rezolvare.
Dar sunt unele tactici pe care le intalnim tot mai des in negociere, si care daca reusim sa le stapanim cum trebuie putem ajunge la rezultatele dorite.

In articolul urmator vom discuta despre cele mai utilizate tactici de negociere, care au avut rata cea mai mare de succes :)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu