Ascultarea activa

Ascultarea activa este procesul care presupune extragerea maximului de informatie din discutie, prin interpretarea si implicarea noastra in aceasta.
In primul rand, trebuie ascultat cu foarte mare atentie continutul mesajului.
Daca reusim acest lucru, ne putem lega de anumite aspecte si putem contribui cu anumite solutii convenabile noua.
Pentru a putea intelege continutul mesajului, trebuie sa fim atenti la cuvintele cheie folosite de interlocutor. De asemenea, trebuie sa incercam sa intelegem starea acestuia. Daca acesta se simte ascultat , devine mai cooperant si capata mai multa incredere in discutia cu noi. Prin implicarea noastra la discutie, putem solicita mai multe informatii suplimentare care ne pot fi utile.
Pentru a putea obtine toate aceste lucruri, trebuie sa ne folosim de toate componentele ascultarii active. Acestea sunt:

1. Concentrarea -> Intelegerea continutului mesajului necesita o concentrare deosebita din partea noastra. Daca nu reusim sa ne concentram suficient de mult asupra discutiei, riscam sa pierdem anumite informatii utile.

2. Interes -> Se presupune ca suntem foarte interesti sa aflam cat mai multe detalii de la partenerul nostru de discutie. Prin urmare, pentru o mai buna comunicare, trebuie sa ne manifestam interesul fata de ceea ce spune interlocutorul.

3. Deschiderea cognitiva -> Aceasta presupune acceptarea opiniilor diferite. Cand interlocutorul exprima pareri contrare fata de ale noastre, trebuie sa le ascultam, sa incercam sa le intelegem si astfel putem sa ne dam seama de felul in care partenerul nostru gandeste.

4. Spriritul critic ->  Presupune incercarea de a fi impartial, avand grija insa la valoarea ideilor sau argumentelor folosite de interlocutor. Acest lucru este deosebit de important in negociere, cand trebuie ascultate cu mai multa grija argumentele si pozitiile exprimate de partener.
CATALIN BOTEZATU - magazin oficial
Toate aceste metode de ascultare activa prespun in primul rand formarea unei atitudini corecte.
Avand atitudinea corecta si folosindu-ne de mijloacele non-verbale, putem aduce mult mai usor discutia in favoarea noastra.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu