Introducere in Arta Negocierii

Oamenii negociaza in fiecare zi a vietii lor, desi de cele mai multe ori nu constientizeaza acest lucru. Indiferent ca e vorba de o marire de salariu, de un pret sau de obtinerea unui lucru pe care ni l-am dorit de foarte mult timp, cu totii a trebuit sa negociem pentru ceva.
Dar ce este negocierea ?
Conform definitiei, negocierea poate fi cel mai simplu privita ca o discutie intre doua sau mai multe persoane care incearca prin acest proces de comunicare sa rezolve conflicte de interese existente intre ei.
Este o comunicare interpersonala sau intregrup care are loc pentru ca o decizie afecteaza si alte parti sau pentru ca este nevoie de rezolvarea unei dispute. Este un proces dificil care necesita insusirea unor tactici bine definite si abilitati de comiunicare.
Pe scurt, negocierea este procesul prin care incerci sa obtii ceea ce iti doresti, astfel incat si cei cu care negociezi sa obtina ceea ce vor.
De fapt, este o metoda eficienta de gasire a solutiilor pentru satisfacerea unor necesitati, cu mentiunea ca rezultatul negocierii trebuie sa fie acceptabil pentru ambele parti.
Fie ca este vorba despre necesitatea de a rezolva niste dificultati sau de a stabili termenii unui contract, negocierea permite oamenilor sa incerce sa obtina ceea ce doresc si, in acelasi timp, sa dea si celorlalti sansa de a-si atinge scopurile.
Negocierea este mai eficienta decat toate aceste metode, deoarece oamenii sunt cu totii implicati in obtinerea acordului cu privire la solutia pe care vor trebui sa o aplice.
Se poate spune ca o negociere este reusita doar daca partile ajung la o intelegere care sa le convina amandurora.
Temerile referitoare la negociere se datoreaza, in general, unei lipse de intelegere a procesului si a avantajelor sale. Daca vei persevera in a evita sa negociezi, nu vei afla niciodata cat de mult poti castiga cu ajutorul negocierii.
Primul pas spre o negociere eficienta este intelegerea faptului ca negocierea nu este o intrecere, ci o oportunitate de a stabili relatii de buna colaborare si de a face, in acelasi timp, o afacere buna.
Cand vrei sa cooperezi sau sa finalizezi o intelegere cu cineva, negocierea este o metoda excelenta de rezolvare a problemei.
Scopul final al ei este acela de a obtine o solutie reciproc avantajoasa. Cel mai important obiectiv al unei negocieri este acela ca intelegerea sa fie perceputa de toti participantii ca fiind corecti si cinstiti.


Prin aceste randuri, vom invata sa negociem. Vom invata sa ne folosim de negociere pentru a ne atinge obiectivele si vom incerca sa luam cat mai multe cazuri concrete din viata de zi cu zi, unde trebuie sa ne folosim toate cunostiintele dobandite pentru a obtine ceea ce ne dorim.

Bine ati venit in Arta Negocierii :)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu