Tactici Negociere ( II )

Dupa cum va spuneam si in articolul anterior, fiecare situatie are o metoda unica de rezolvare.
Dar sunt anumite tactici de negociere care au avut succes in majoritatea cazurilor in care au fost folosite.



Sa le luam pe fiecare in parte:

Tactica Bluf -> In primul rand, sa vedem exact ce inseamna un bluf:
Conform definitiei: "Bluful este un siretlic prin care cineva este speriat sau indus în eroare; faptă sau actiune neizbutită (menită să deruteze sau să intimideze un adversar)."  

Exact ca si aceasta definitie, si in negociere bluful se bazeaza strict pe aceleasi lucruri. Putem apela la aceasta metoda pentru a pacali interlocutorul cu privire la intentiile noastre sau chiar la aptitudinile noastre. Putem face aceste lucruri printr-o asa zisa amenintare sau printr-o promisiune fara acoperire.
Aceasta trebuie sa fie suficient de convingatoare pentru a nu fi nevoiti sa o punem in aplicare. Din acest motiv, tactica bluf este una dintre cele mai riscante tactici de negociere. Poate avea urmari serioase pentru noi in momentul in care suntem nevoiti sa demonstram bluful.
Este de evitat folosirea acestei tactici in momentul in care negociem cu o persoana sceptica sau care are obiceiul sa ceara dovezi pentru a justifica afirmatiile.

Tactica "Escaladarii" - Este foarte des intalnita si folosita fara sa ne dam seama. Aceasta tactica se foloseste cand deja am stabilit ceva cu interlocutorul, dar mai dorim sa mai adaugam unele conditii sau modificari.
Este mai mult o tactica de "renegociere" decat de negociere propriu-zisa.

Tactica "Totul sau nimic" (Ia-o sau pleaca) - Aceasta este o tactica agresiva de negociere in care ii limitam interlocutorului alegerile pe care trebuie sa le ia.
Dupa cum se poate observa chiar din numele acesteia, il obligam pe partener sa aleaga totul sau nimic ( sa accepte oferta sau sa renunte definitiv la ea).
Si aceasta este o tactica riscanta, mai ales cand nu suntem foarte siguri ca oferta va fi acceptata.
Ca sa intelegeti mai bine, va invit sa urmariti urmatorul filmulet:


Tactica "Baiat bun-Baiat rau" - Este una dintre tacticile cu rezultatele cel mai bune. Se foloseste atunci cand alaturi de noi mai avem pe cineva care ne poate ajuta in negociere. Aceasta tactica se bazeaza pe manipularea interlocutorului.
"Baiatul rau" va lua o atitudine mai dura, cu cereri ridicate si foarte greu de indeplinit pentru interlocutor, in timp ce "baiatul bun" incearca sa gaseasca o solutie de mijloc intre "baiatul rau" si interlocutor, solutie care in realitate le este favorabila.
De asemenea, va invit sa urmariti un filmulet pentru a intelege mai bine in ce consta aceasta tactica:


(Filmuletele prezentate mai sus nu imi apartin. Sunt postate doar in scop informativ)
LaptopGear.ro - booq&crumpler
Fiecare din tacticile prezentate mai sus dau rezultate in anumite situatii. Depinde de noi in ce ipostaze alegem sa le folosim si cat de bine le adaptam la situatia noastra.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu